dimarts, 15 de novembre del 2011

Com parlar bé en públic

En aquesta entrada hem centraré amb el llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat.


Com parlar bé en públic és un llibre que s’adreça a totes les persones que tinguin la inquietud de millorar la seva expressió oral , no es un llibre especialitzat sinó un manual senzill i pràctic , a l’abast d’un públic molt molt ampli , on no s’expliquen grans teories , sinó idees , trucs i tècniques molt concretes per a millorar la
comunicació oral. En la societat actual es valora enormement la capacitat per a comunicar però a l’hora no s’ensenya. Saber parlar en públic és una necessitat cada dia més patent ja que cada cop son més freqüents les presentacions orals en empreses o institucions tant en l’àmbit intern com extern i si un treballador no sap fer –ho representa un cost important per a l’empresa o institució. Ja que suposa una pèrdua de temps , diners i en ineficàcia. Tot i així la comunicació oral està absent dels plans d’ensenyament primari i secundari, i només es toca poc i ocasionalment a la universitat. En definitiva aquest llibre és un manual on es pot descobrir el món de tècniques , gestos estudiats i mètodes que utilitzen els grans oradors. I et permet descobrir els secrets per aconseguir fer una intervenció pública bona. En aquest llibre es pot aprendre a superar els pànics que sempre ataquen fins i tot als més experts : el nerviosisme , la por a quedar-se en blanc , com fer una pluja d’idees , elaborar un bon guió i conclusió. Es a dir a superar els mals tràngols i fer unes exposicions elaborades , amb confiança i seguretat i superar-les amb èxit.

A continuació faré una breu explicació de cada capítol del llibre : 

1. La importància de la comunitat oral: Ens parla de la importància de saber parlar bé en públic en la nostra societat i ens dona quatre aspectes bàsics , i ens anima a fer-ho , ja que és pot aprendre i no es innat.
2 Com parlar bé en públic: En aquest capítol es centra més en aspectes tècnics com el to , la mirada i la influència del públic . Tots aquest aspectes importantíssims per a triomfar en una exposició.

3. El llenguatge oral: ens explica que hem de tenir un domini correcte del llenguatge oral per a poder dominar una exposició.

4. El llenguatge corporal: en aquest apartat et dona consells sobre com pot estar un bon orador i com no pot estar ja que , un orador ha de transmetre confiança i seguretat i tenir una postura correcte.

5. Tipus de mitjans audiovisuals: en una exposició oral, podem complementar la nostra exposició amb un mitja audiovisual que dongui suport a la nostra explicació en aquest cas t'aconsella sobre quin pot adequar-se millor.
6. Com preparar un discurs: ens explica totes les tècniques que podem utilitzar per la preparació d’un guió i l'importància que té aquest , ja que és una de les part més importants del discurs.

7. La introducció i la conclusió de la presentació oral o discurs: en tota exposició oral o discurs hi ha d’haver-hi una introducció, on expliqui breument de què parlarem, i una conclusió, on finalitzi el tema. En aquest llibre ens explica tècniques i fórmules per poder-ho realitzar correctament.

8. El desenvolupament de la exposició oral o discurs: en aquest apartat ens parla de l'importància del desenvolupament i tècniques per a tractar-lo.

A continuació us penjo l'adreça de una pàgina web on podeu trobar la meva síntesi d'aquest llibre, per si amb aquesta breu descripció us heu quedat amb ganes de llegir-ne més o bé per si necessiteu unes tècniques sobre com parlar bé en públic i tenir un gran èxit en el vostre discurs.

Finalment com a conclusió dir que és un manual molt útil i senzill , que espero que hem serveixi per un futur immediat ja que aquest any tenim molts treballs orals i hem de superar les pors. En el meu cas personal penso que el parlar en públic és una de les meves habilitats ja que no hem fa por llençar-me i parlar encara que no tingui confiança amb el públic , però el que hem falta és fer-me un guió i estructurar els meus pensaments. Ja que com sempre he sigut molt hàbil a l’hora de parlar ,tinc força empatia i connecto fàcilment amb el públic mai me preocupat de l’estructura o la preparació del discurs. Però per culpa de no haver-me preparat el discurs pateixo de nerviosisme a l’hora de presentar-lo  la qual cosa fa que no acabi d’assolir l’èxit. Per això desprès d’haver-me llegit aquest llibre m’he conscienciat de l’ importància de l’ utilització de les tècniques així com de portar una bona introducció preparada o com estructurar les meves idees , ja que tot el que guanyo per una part ( comunicació) ho perdo per un altre ( estructura) . Per això el meu repte desprès de llegir el llibre és consultar aquesta síntesi i aconseguir centrar-me més en la preparació que en la pròpia exposició , ja que el meu gran defecte és que planifico a la ment però mai ho plasmo al paper. Al igual que a l’hora de redactar tinc un defecte molt gran que és urgent corregir, que sempre tinc pressa per començar a redactar , sense fer una pluja d’idees , la qual cosa hem porta a una estructura molt desordenada i faltes d’ortografia o mecanismes de cohesió…
Per tant com a futura mestre he trobat un llibre molt útil per a llegir-nos aquest any ja que la majoria de nosaltres sofreix de nerviosisme , pànic o almenys necessita els consells i trucs per elaborar una bona carcassa i que a l’hora del discurs oblidem el pànic i els nervis perquè com tindrem una bona carcassa i haurem planificat la exposició podrem aconseguir l’èxit en l’auditori.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada